Asides

Vårturneringen

I Östersunds SS elo-rankade vårturnering gick slutsegern på särskiljningspoäng till Bengt Öberg!. på samma poäng, 4 (av 5) och vinnare av ungdomspriset Axel Sahlin!.

Placeringarna därefter togs av Henrik Johansson och Olof Edler, båda med 3½ p med fördel Henrik i kvalitetspoäng.

Här ovan två inte helt okomplicerade lägen från turneringen som fällde avgörandet. I båda är vit tillbakapressad med svart vid draget. I det vänstra drar svart Da4 följt av Sb6 och vinst för vit, i det högra Sxd2 och vinst för svart.

I dag skulle för övrigt årets schack4:an-Mästaren ha avgjorts men intresset för ungdomstävlingen ville inte infinna sig denna gång. Kanske kan Distriktsmästerskapet i blixtschack med första rond på tisdag (14/5) i Östersund locka istället.

Distriktsmästerskapet i blixtschack spelas därefter på torsdag (16/5) i Hammerdal och avslutande rond med prisutdelning tisdag den 21 maj i spellokalen på Samuel Permansgatan.

I tävlingen som även inkluderar junior DM i blixtschack räknas de två främsta resultaten av tre.

 

Östersunds SS Vårturnering 2019    –   partisamling

Inbjudan blixt-DM

 

 

Majblixten

Majblixten spelades i torsdags i Hammerdal och åter med Sebastian Granlund i topp efter 10 poäng (av 12). God tvåa Per-Jonas Wik, 7½p och närmast därefter Sune Zackrisson och Bo Wik, båda på 7p.

I sammandraget har nu Sebastian Granlund 5 och Stefan Karlsson 4 segrar under säsongen.

I Östersund skulle majblixten ha spelats i dag men den är framflyttad till tisdag den 28 maj då avslutande rond i klubbens vårturnering spelas i kväll.

Nästa tisdag den 14 maj startar distriktsmästerskapet i blixtschack i Östersund, rond 2 spelas i Hammerdal den 16 och slutrond i Östersund den 21.

Resultat från torsdagens majblixt i Hammerdal:

1) Sebastian Granlund 10 poäng (av 12)  2) Per-Jonas Wik 7,5  3) Sune Zackrisson 7 4) Bo Wik 7 5) Stefan Karlsson 5,5 6) Ulf Abrahamsson 4 7) Marie Henriksson 1

 

Spelprogrammet

 

 

Veteranlag-VM på Rhodos !

Bland antika tempel och välbevarade palats från medeltiden spelades veteranlag-VM med avslut den gångna helgen. Spelplats ön Rhodos i den grekiska övärlden.

Vann klassen 65+ gjorde Ryssland före England och Frankrike.

För det svenska förstalaget slutade VM äventyret med en fin 8 plats efter oavgjort i slutronden med segrande Ryssland!.

Sverige lag 2 slutade på en lika fin 11 plats efter vinst med minsta möjliga marginal i det avslutande derbymötet med Sverige 3. Sverige 3 med Sven-Olof Andersson var i sin tur knappt före Sverige 4 innehållandes bl.a. Christer Mäki.

Sverige 4 som i slutronden mötte ett starkt Schweiz och förlorade stort, 3½-½.

Individuellt noterar vi 4 poäng (av 7) för Sven-Olof Andersson efter bl.a. en fin vinst i mötet med Schweizaren Georg Kradolfer (2048). Christer Mäki tog vid förstabordet i Sverige 4 goda 3½ poäng (av 6) efter två avslutande vinster i kamp med mongoliskan WIM Sandagdorj Khandsuren och finländaren Veikko Rantanen.

I klassen 50+ avslutade Sverige 1 med en säker vinst mot England 3. Slutsiffrorna skrevs 3-1 i svensk favör och laget hamnade på 19:e plats i tabellen med 6 poäng. Sverige 2 förlorade med 4-0 mot det tyska damlaget och kom hopplöst sist med 0 poäng.

 

Turneringssidan Veteranlag VM på Rhodos     –     Slutställning Open 65 +   –   partisamling

 

 

Aprilblixtar

I årets aprilblixtar i Hammerdal gick segern till Stefan Karlsson som i jämn poängställning efter halvtid kunde gå loss och segra på 8 ½ poäng (av 12).

I Östersund gick segern och en ny pelargon till Sven-Olof Andersson som i stor stil segrade på 7p. (av 7).  Desto jämnare då om priserna därefter där Bengt Öberg efter särskiljning med flest vinster som svart tog andrapriset. På samma poäng var även Henrik Johansson och Olof Edler. Priser även till dem liksom till Axel Sahlin och Jesper Wallberg som erhöll varsitt välförtjänt påskägg!.

I Östersunds SS säsongssammandrag har nu Sven-Olof Andersson sex (i rad) samt Simon Ferm och Olof Edler en vardera. I Hammerdal har Sebastian Granlund och Stefan Karlsson fyra segrar vardera.

 

Resultatlista aprilblixten Schack 88:

1) Stefan Karlsson 8,5 poäng (av 12)  2) Sune Zackrisson 7,5  3) René Schiller 7  4) Bo Wik 6  5) Per-Jonas Wik 5,5 6) Ulf Abrahamsson 4 7) Marie Henriksson 4

Aprilblixten Östersunds Schacksällskap

 

 

Länsfinalen – Schack4an & 56an

I helgens länsfinal av Schack4an gick slutsegern till Stamgärde skola klass 4:1 som tog hela 336 poäng. På andraplats skolkamraterna i klass 4:2! som tog 296 poäng, dubbelt upp alltså för Undersåker och Stamgärdeskolan!. Båda klasserna klara för riksfinalen. Tredjeplatsen gick till Östersund genom Fagervallsskolan 4 B som även de är kvalificerade för riksfinalen i Västerås, lördag den 25 maj.

De tre i topp får dessutom sällskap i riksfinalen av Sånghusvallens skola klass 4 B i Krokoms kommun som tog fjärdeplatsen. Den dispensansökan som inlämnades till Sveriges Schackförbund gick igenom 🙂 . Individuellt noterar vi fullpoängare i Vilgot Kilander, Fagervallsskolan 4B och Nora Orlander, Östbergsskolan 4D.

Samtidigt som Sachack4an spelades avgjordes dessutom efterföljaren Schack56an där lagsegern i klass 6 togs av Hotings Centralskola och klass 5 av Stamgärde skola från Undersåker. Stamgärde tätt följda av Waldorfskolan på Frösön och Hotings Centralskola.

Totalsegraren i Schack56an, Wilhelm Moänge Stamgärde skola klass 5 i Undersåker.

Individuellt togs de tre toppriserna i Schack6an av Lukas Saarinen Nilsson och Jens Ivarsson, Hotings Centralskola samt av Albin Lund, Stamgärde skola.

I klass 5 togs pokalerna av Wilhelm Moänge, Stamgärde skola som dagen till ära vann samtliga partier i den gemensamt lottade gruppen!. På andraplats kom Filip Sandgren, Fagervallsskolan och på tredjeplats Tim Vos, Stamgärde skola.

Totalt deltog 165 elever i Länsfinalen på Sporthallen i Östersund fördelade på 15 klasser i 4an och 7 klasser i 56an. För de främsta lagen i länskvalet i Schack4an väntar riksfinal i Västerås och för de som vill en individuell tävling i Östersund, också den med riksfinalspel för kvalificerade.

 

Länsfinalen – Schack4an individuelltSchack4an lag – Sckack56an individuelltSchack56an lag

Riksfinalen i Västerås, lördag 25/5 – Inbjudan och information  –   Anmälda lag

 

Schack4an Mästaren i Östersund lördag 11/5   –   inbjudan –  webbanmälananmälda spelare

Riksfinalen i Eskilstuna, lördag 6 juli  –  Inbjudan och information

 

 

 

Åke bäst i ÖSS Open

Det blev Åke Myrberg! som välförtjänt fick äran att lyfta den med laserteknik i glas ingraverade vita damen. Åke avgjorde i den helt avgörande slutronden efter skarpt spel i mötet med Henrik Johansson. Andrapristagare Bengt Öberg och bronset till Henrik Johansson. Juniorpriset tillföll Axel Sahlin.

På programmet härnäst väntar ÖSS ratinggrundande långpartiturnering/vårturneringen över 5 ronder. Första rond spelas på tisdag den 9 april med start kl. 19.00. Betänketiden är 60 min + 30 sek./drag.

 

ÖSS Open 2019

 

 

 

KM titeln till Stefan!

I Hammerdals klubbmästerskap gick segern till Stefan Karlsson! som enbart släppte en remi i mötet med Bo Wik.

Stefan Karlsson: Foto Bo Wik

Stefan segrade på 4½ (av 5) och vann därmed en helpoäng före Fredrik Blixt (3½) och hela en och en halv före Bo Wik (3 p.). Bo Wik som för ovanlighetens skull spelade hela 4 remi-partier i rad.

 

Stefan har som vi vet dessutom en tidigare DM-titel i Jämtland-Härjedalen, tagen 2008.

Den elo-rankade KM-turneringen avgjordes i lokalerna på Grevåkerskolan i Hammerdal.

Spelformen 5 ronder berger med betänketiden 90 minuter + 30 sekunder per drag.

 

Resultatlistan Schack 88 – KM 2019

 

 

 

Marsblixtar

Tisdagens marsblixt i Östersund vanns av Sven-Olof Andersson som sin vana trogen vann samtliga partier. Andrapristagare blev Olof Elder och tredjepriset togs av Axel Sahlin!. Prisbordet denna afton bestod av en kokbok, choklad och 2 paket kaffe samt en planta  prästkragar som gick till Jesper Wallberg.

I Schack 88 gick segern till Sebastian Granlund som återigen tog förstapriset i en månadsblixt. Andrapriset till Stefan Karlsson och på tredjeplats Bo Wik.

I Östersunds SS säsongssammandrag har nu Sven-Olof Andersson fem (i rad) samt Simon Ferm och Olof Edler en vardera. I Hammerdal har Sebastian Granlund fyra och Stefan Karlsson tre segrar.

Schack 88, Marsblixt: 1) Sebastian Granlund 10,5 poäng (av 12)  2) Stefan Karlsson 8,5  3) Bo Wik 6,5  4) René Schiller 6  5) Ingmar Sethson Larsson 5,5 6) Ulf Abrahamsson 4 7) Marie Henriksson 2

 

Resultatlista: Marsblixten Östersund

 

 

 

Allsvenskan

Efter förra helgens möten med SK Rockaden Umeå är det nu dags för möten med Umeåklubb nummer 2 ASSU. Att Rockadens andralag i division 3 skulle bli tunga att tas med hade vi lite på känn och Rockaden II lämnade inget åt slumpen. Med Magnus Hellström, Henrik Isaksson, Henrik Olofsson och Lennart Almquist i laget var övertaget markant.

Lennart Almquist vs Henrik Johansson

SK Rockaden vann med 4 – 0 i mötet med Östersunds SS III och var så när en lika stor seger mot ÖSS II om inte hemmalagets Henrik Johansson efter c5 hittat springardraget Sf2!!.

På Tg3 följer Th2+ och exempelvis Th3, Txh3+ Kg5 och Th5++.

SK Rockaden tog med segrarna full pott i tabellen. För ÖSS II och ÖSS III väntar avslutande matcher mot ASSU II denna helg.

Lördagsmatchen (ÖSS III – ASSU II) startar kl 13.30 och söndagens (ÖSS II – ASSU II) kl. 9.00.

Östersunds förstalag spelar för övrigt slutomgång den 24 mars då Fagervik-Sundsvall II kommer på besök.

 

Partisamling: Lördag 2/3 och Söndag 3/3

Tabellen: Div. 3 grupp 1

P.S. Helgens matcher kan följas här: Lördag ÖSS III – ASSU II och Söndag ÖSS II – ASSU II

 

 

Schack4an – i Järpen

Kommuntävlingar i Schack4an pågår just nu runt om i landet. På Racklöfska skolan i Järpen genomfördes under torsdagen en sådan tävling för skolor i Åre kommun.

Striden var mycket jämn mellan de klasser som var tämligen fulltaliga och till slut stod Stamgärdes 4:1 överst på prispallen med 327 poäng, närmast följd av Stamgärde 4:2, 305 poäng, Racklöfska skolan 282 samt Duveds skola som med sina fåtal deltagare per klass inte hade någon chans att blanda sig i slutstriden men ändå skrapade ihop god 124 respektive 22 poäng. Sammanlagt 61 deltagare från de fem olika klasserna.

Individuellt noterades en fullpoängare – vinst i alla fyra partier – Emil Skott, Stamgärde skola 4:2, som alltså tog maximala 12 poäng. Fem 11-poängare utmärkte sig också: Alfons Bergqvist, Stamgärde 4:2, Ben Chewellef, Stamgärde 4:1, Elvin Alvtegen, Stamgärde 4:2, Hilding Richter, Duveds skola 4:2, och Valter Gradin, Stamgärde skola 4:1.

För arrangörsskapet stod på domarsidan Anders Nylén som till sin hjälp hade fyra rutinerade femteklassare från Stamgärde skola i Undersåker, Keili Störzel, Julia Lundin, Tim Vos och Wilhelm Moänge. Distriktsförbundet representerades förutom av Åre-värden Anders Nylén av lottningsansvarige Christer Alkerud från Hede samt Ingemar Olofsson, Yngve Sundien, Lennart Burman (mångårig Schack4an-general) och Sven-Olof Andersson.

 

Länsfinalen spelas lördag 6 april i Östersunds sporthall.